Kurz poslušnosti - následující hodina Kurzu poslušnosti konaná dne 13.11.2011 je z preventivních důvodů zrušena

09.11.2011 14:37

 

Dobrý den,

tímto bychom Vám chtěli oznámit, že následující hodina Kurzu poslušnosti konaná dne 13.11.2011 je z preventivních důvodů zrušena a to z důvodu zvýšeného výskytu rychle se rozvíjejícího onemocnění u psů, tzv. psincového kašle.

 

       


Psincový kašel (infekční laryngotracheitida), je každé akutní infekční onemocnění psů, které postihuje hrtan, průdušnici a průdušky. Šíří se kapénkovým přenosem.
    Je způsobeno několika typy původců. Z virových etiologických agens se na infekci podílí virus parainfluenzi psů typu 2 a psí adenovirus typu 2. Po infekci těmito viry dochází k rozsáhlému poškození sliznice dýchacího aparátu, které umožní osídlení této sliznice bakteriemi. Nejčastěji jsou to Bordetella bronchiseptica, dále pak bakterie z rodů Pseudomonas, Klebsiella, Pasteurela a Streptococus.      
    Onemocnění může probíhat jako krátkodobá akutní infekce za příznaků kašle - vypadá to, jako by se přiškrtil na obojku, může mít nechuť k jídlu, celkovou apatii, zvýšenou teplotu. Inkubační doba u tohoto onemocnění je 2-3 dny.


   Onemocnění může také probíhat jako bronchopneumonie. Nekomplikovaný průběh infekce trvá obvykle 5-14 dní a je provázen suchým kašlem s expektorací hlenu, někdy také s dávením. Tento stav je majitelem často mylně popisován jako zvracení. Těžké formy onemocnění bývají provázené horečkou, apatií, vlhkým kašlem, případně ztíženým dýcháním.

Pokud byste vypozorovali u svého psa výše zmíněné příznaky, zajděte za Vašim veterinárním lékařem, který Vám poradí, jak dále postupovat.

O dalším konání či nekonání další hodiny Vás budeme informovat!


Barbora Miklasová
vedoucí kurzu poslušnosti